Máslové bulky
SUROVINY
- 650 g hladké mouky (část může být špaldové či žitné)
- 500 ml mléka
- 90 g másla
- 1,5 lžičky soli
- 2,5 lžičky sušeného droždí
- 25 g cukru
- vejce na potření
POSTUP
Mouku smícháme s droždím. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo, cukr a sůl. Přidáme k mouce s droždím a vypracujeme v pružné nelepivé těsto. Necháme kynout asi hodinu. Vytvarujeme bulky (uzlíky) a necháme na plechu kynout 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Před pečením potřeme vajíčkem, posypeme solí, kmínem, mákem. Pečeme 14 až 20 minut.
Domácí rohlíky
SUROVINY
- 500 g hladké mouky (část může být špaldové nebo žitné)
- 285 ml vlažné vody
- 60 g sádla
- 1,5 lžičky soli
- 2,5 lžičky sušeného droždí
- vejce na potření
POSTUP
Mouku smícháme s droždím. Ve vlažné vodě rozpustíme sádlo, sůl, přidáme k mouce s droždím a vypracujeme těsto. Necháme kynout hodinu na dvojnásobný objem. Vytvarujeme rohlíky a necháme na plechu kynout 30 až 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti solí, kmínem, mákem nebo černuchou. Pečeme 20 až 30 minut.
Doporučuji vál pomazat olejem,aby se těsto nelepilo. Protože pokud to podsypete klasicky moukou,pak se rohlíky nespojí,a v troubě se vám ,,rozjedou,,.