Vyrobte si chutné domácí pečivo

Domácí pečivo sice zabere nějaký čas. Oproti kupovanému však víte, co vše v sobě skrývá. A bude vám i víc chutnat...teda až to vychytáte :-)

Máslové bulky

SUROVINY

  • 650 g hladké mouky (část může být špaldové či žitné)
  • 500 ml mléka
  • 90 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • 25 g cukru
  • vejce na potření

POSTUP

Mouku smícháme s droždím. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo, cukr a sůl. Přidáme k mouce s droždím a vypracujeme v pružné nelepivé těsto. Necháme kynout asi hodinu. Vytvarujeme bulky (uzlíky) a necháme na plechu kynout 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Před pečením potřeme vajíčkem, posypeme solí, kmínem, mákem. Pečeme 14 až 20 minut.

Domácí rohlíky

SUROVINY

  • 500 g hladké mouky (část může být špaldové nebo žitné) 
  • 285 ml vlažné vody
  • 60 g sádla
  • 1,5 lžičky soli
  • 2,5 lžičky sušeného droždí
  • vejce na potření

POSTUP

Mouku smícháme s droždím. Ve vlažné vodě rozpustíme sádlo, sůl, přidáme k mouce s droždím a vypracujeme těsto. Necháme kynout hodinu na dvojnásobný objem. Vytvarujeme rohlíky a necháme na plechu kynout 30 až 45 minut pod utěrkou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme dle chuti solí, kmínem, mákem nebo černuchou. Pečeme 20 až 30 minut.

Doporučuji vál pomazat olejem,aby se těsto nelepilo. Protože pokud to podsypete klasicky moukou,pak se rohlíky nespojí,a v troubě se vám ,,rozjedou,,.