Správné skladování pečiva

Určitě už jste slyšeli o tom, že dřív byl jiný chleba než dnes, protože vydržel klidně týden, zatímco teď je druhý den tvrdý. Rohlíky či housky jakbysmet. Možná si za to ale můžeme sami, protože neumíme pečivo dobře skladovat.

Když narazíte na pečivo ještě teplé, zvláště v supermarketech, jde o pečivo z mraženého polotovaru, které se dopéká na místě. Výhodu to má přinejmenším v tom, že nemůže být staré, velké obchody ho dopékají podle toho, kolik ho aktuálně potřebují. 

1. Chyba: Teplé pečivo do sáčku

Jakmile teplé pečivo dáte do sáčku a zavřete ho, rychle se zapaří a poměrně rychle takzvaně zgumovatí. Proto sáček necháme chvíli otevřený, aby pečivo vychladlo na okolní teplotu, teprve pak ho můžete uzavřít, aby pro změnu neztvrdlo.

2. Chyba: Zavřený mikrotenový sáček 

Pečivo se může jednoduše uchovávat i v pytlíku, látkovém, papírovém nebo mikroténovém. V látce pečivo o něco dříve vyschne, papírový sáček je ale lepší, protože absorbuje část vlhkosti. Pozor na mikroténové sáčky, když je necháte zavázané, výrobek se zapaří a zgumovatí. Je nutno ponechat malý otvor. 

3. Chyba: Když si koledujeme o plísně

Doma můžeme pečivo skladovat klasicky – tedy zabalit ho do utěrky a dát do nádoby, která je uzavřená s malou možností odvětrávání, aby mohla vlhkost odejít z prostoru postupně. Jinak si zahráváme se vznikem plísní.

Dobře poslouží dřevěné chlebníky, ale i různé hrnce nebo malé skříňky. Pečivo nám pak vydrží několik dní měkké a bez potíží poživatelné, i když vlastnosti čerstvého už mít nebude. 

4. Chyba: Špatné rozmrazování

Pečivo se dá bez potíží zmrazit, ale dělejte to s co nejčerstvějším. Zásadní je pak způsob, jakým ho rozmrazujete. Pokud ho jen vyndáte z mrazáku a necháte na vzduchu, vysuší se a ztvrdne.

Daleko lepší je použít troubu. Malé výrobky není třeba rozmrazovat, můžeme je rovnou rozpékat na 170 až 210 °C, ideálně s párou. Stačí jen dvě až pět minut. Větší výrobky jako chleba nebo bagety necháme nejprve 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a potom je dáme oživit do trouby. Pozor, nečekejte zázraky – takto rozpečené pečivo snězte do dvou až čtyř hodin, pak ztvrdne.