Jak upéct kuře jako šéfkuchař

Kuřecí maso je materiálem, který snese mnoho druhů úprav a chutí. Pečení kuřete je, z oblasti pečení masa, tou nejsnadnější záležitostí, pokud tedy víte, jak na to. Kuře s kůží je poměrně tučné, takže na rozdíl třeba od králíka k němu nemusíme přidávat žádnou slaninu.

Základní ingredience pro pečení kuřete: kuře, sůl, kmín, paprika (koření), cibule, máslo

Jak upéct kuřecí maso?

Zapneme troubu a na pečící plech anebo do pekáče dáme trochu vody (1-2 dcl). Maso pak po povrchu posypeme kmínem, paprikou, poklademe plátky másla, které dodá vůni. A nahoru zasypeme cibulí nakrájenou na proužky, případně na kostičky. Pokud jsme koupili kuře již naporcované (třeba jen stehna), tak jednotlivé kousky posolíme z obou stran a položíme do pekáče.

Takto připravené maso můžeme buď rovnou dát do trouby anebo jej nejdříve přiklopit víkem od pekáče, případně druhým pečícím plechem. Anebo alobalem. Maso, které se zezačátku peče pod krytem, bude ve výsledku měkčí a šťavnatější. Bude více dušené. Maso pečené po celou dobu odkryté bude sušší, ale bude mít výraznější pečenou chuť.

Při jaké teplotě péct kuře? 

Pokud vás tlačí čas

Nastavte teplotu okolo 180 stupňů pro kuře odkryté. A okolo 200 stupňů pro kuře, které máte přiklopené. Po půlhodině pečení kuře vyndejte, kousky pootáčejte anebo jen popřelévejte výpekem a vraťte zase do trouby. Příklop, pokud jste jej použili, ještě ponechte. Po dalších cca 20 minutách zopakujte. Napodruhé již kryt nevracejte. A pokud jste pekli kuře odkryté, zvyšte na posledních 15 minut teplotu na 200 stupňů, můžete pustit i horkovzduch. Tím se dodělá kůžička do křupava.

Pokud máte dost času

Dejte kuře péct na nižší teplotu, okolo 100 – 120 stupňů. Bude to trvat i tři hodiny. Ale výsledek bude dokonale měkký a šťavnatý. Při těchto teplotách stačí kontrolovat a přelévat maso jednou za 45 minut – otáčení nebude potřeba. Ale vždy bude potřeba kryt – tedy víko pekáče nebo druhý plech, alobal. Při pomalejším pečení se vyplatí také použít trochu rozmarýnu. Dokonale totiž zamaskuje nelibou drůbeží „vůni“, která se na počátku pečení může z trouby linout. Na posledních deset minut rozpalte troubu na 200 stupňů a zapněte i horkovzduch. Tím uděláte křupavou kůžičku. A jestliže na plechu máte i kuřecí prsa, budou dokonale šťavnatá.

Otáčet nebo jen přelévat výpekem?

Pokud chcete echt křupavou kůžičku na stehnech, rozhodně pouze přelévejte, a to každých 10 minut. Křupavosti dosáhnete hlavně tím, že se mastný a ochucený výpek dostane na kůži. Pokud ale stehna otočíte, zůstane kůže na obou stranách stehem měkčí.

Jak péct celé kuře?

Pokud chcete, aby pronika chuť koření do všech částí kuřete, je lepší ho naporcovat. V celku pečené kuře můžete i na více metod. Např. když chcete mít křupavou kůži na celém kuřeti, tak ho postavíte na plechu na lahev od piva. A může v ní to pivo i být a bude vám kuře ochucovat. Celé kuře lze také péct položené v pekáči. V tomto případě ho jistě přiklopte, alespoň na první hodinku pečení.

Celé kuře musíte více ochutit

Postup se v tomto případě liší hlavně tím, že kuře musíte ochutit i zevnitř. Tedy nejdříve dokonale vymýt, vyndat přebytečný tuk z okolí stehen. Pak nasolit zvenčí i zevnitř a posypat vybraným kořením. I zevnitř. Kuře v celku je poměrně velké kvantum masa v jednom místě, musíte mu tedy poskytnout dost koření ze všech stran.