Ovocný cukr FRUKTÓZA škodí víc, než si myslíte

Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale má mnoho dalších a asi ještě větších rizik. Jakých?

 

Fruktóza zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu. Je téměř výhradně odbourávána v játrech a její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater. Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí. Fruktóza sice glykemie po jídle nezvedá, jenže se při nadměrné spotřebě mění v játrech na tuk a přispívá ke ztučnění jater, kterým trpí 25–30 % obyvatel

Konzumace koncentrované fruktózy (tedy v podobě sladidla) přináší pouze rizika a jednoznačně ji nelze doporučit. Někteří podnikatelé zneužili faktu o nižším glykemickém indexu fruktózy a propagují ji jako zdravé sladidlo. Ignorují fakta o vlivu na vznik obezity, cukrovky, metabolického syndromu, ztukovatění jater, zánětlivého prostředí.

Glukózu metabolizují buňky v celém těle, avšak fruktóza se zpracovává hlavně v játrech. Konzumuje-li se fruktózy příliš mnoho v rychle stravitelné podobě, jako jsou nealkoholické nápoje a cukrovinky, pak játra zpracují fruktózu na tuky – triacylglyceroly. Některé z těchto tuků zůstanou v játrech, která – jsou-li jejich vlivu vystavena dlouho – mohou ztučnět a stát se dysfunkční

Mnoho triacylglycerolů je však také vyplavováno do krve, postupně stoupá rezistence tkání na inzulin a časem se zvýší krevní tlak. Slinivka břišní reaguje tak, že ve snaze udržet rovnováhu vyplavuje více inzulinu. Pak nastane stav známý jako metabolický syndrom, který se vyznačuje obezitou, zejména v oblasti pasu, vysokým krevním tlakem a jinými metabolickými změnami, které, když se jim nečelí, mohou vést k diabetu 2. typu.

Proto sledujte složení výrobku. Vyvarovávejte se takto slazeným potravinám a dejte přednost skutečnému ovoci. Rozhodně nenahrazujte umělými sladidly, opět byst šlápli vedle!